2009. szeptember 6., vasárnap

Sanctuary

Többen irigykedve gondolnak rám azon alkalmakkor amikor -az itt egyébként teljesen átlagosnak számító, amúgy méltán a világ élvonalába tartozó- új-zélandi borokat kostolok.

Ezért aztán úgy döntöttem (Kitti kérésének eleget téve) hogy útjára indítok egy bor beszámolót -amit majd a WSET-es diploma kurzuson tapasztaltakkal ki is egészítek.


Mai nevezettünk egy -mi más is lehetne elsőre- 2008-as Sauvignon Blanc Marlboroughból.

Az a durva, hogy ez a bor típus csak annak kuriózum aki Európában él.

Itt Új-Zélandon ugyanis azzal szembesültem hogy még egy szupermarketben is irgalmatlan mennyiségű, valóban minőségi termékek vannak elsősorban ebből a szőlőből.

Na meg persze Pinot Noirból, Pinot Grisből, Gewürztraminerből, Chardonnayból, és Shirazból...




Ezt a bort amúgy megérkezésünk alkalmából kaptuk ajándékba Pukeko Tamáséktól.

Ugye mondanom sem kell, hogy egy pukeko van a címkéjén...

Ezúton is hálás köszönet érte!

A Sanctuary borászat hozta forgalomba, és büszkén viseli hátoldali címkéjén a feliratot miszerint a borkészítés folyamán a lehető legkevésbé zsákmányolták ki a természetet.


Reduktív fehér borokhoz képest brutális illat orgiával találkozik az ember.

Van itt minden: a fajtajelleg zöldfüves illatoktól a citrusokon át egészen a kiwiig vagy éppen a gyógynövények sokaságáig valóban rengeteg dolog bírkózik hogy felszínre jusson. Kostolásnál aztán felülkerekednek utóbbiak, lecsengésénél azonban szorosan követik őket a fent említettek szépen, rendezett sorban. Ebből következően utóíze meglepően hosszan megmarad a szájban. Alkohol tartalma közepes (12.5%), savai jellegzetesek, de egyáltalán nem bántóak. Kellemes, friss bor.



És ha mindehhez hozzáteszem hogy ez boltban 16.95 NZ$ (nagyjából 2.200 Ft)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése