A klasszikus olasz borokkal kicsit úgy vagyok mint aki először ül helikopterben:
jó móka, de valahogy simán meglennék nélküle.
Én elhiszem hogy az első igazi borokat gyaníthatóan a római birodalom területén készítették.
Azt is tudom hogy Olaszország tökéletes klímával és legalább ennyire jó termőtalajjal rendelkezik gyakorlatilag mindenhol.
Még a szőlészetek és borászatok hozzáértésében sem kételkedem.
De valahogy aztán az elkészült csodák engem soha nem tudtak megérinteni.
Nincs bennük akkora tartalom mint mondjuk egy spanyol borban (egy fincsi Tempranilloban például érzi az ember a spanyolok attitüdjét, oda tudja képzelni magát a középkori időkbe egy csata közvetlen közelébe vagy látja a hódításokat maga előtt).
Ezzel szemben még soha nem kóstoltam olyan olasz bort amiről (önmagában fogyasztva) legalábbis elragadtatva tudnék nyilatkozni.
Lehet persze ezt sok mindennel magyarázni.
A legkézenfekvőbb magyarázat talán az hogy az olasz borokat ritkán fogyasztják önmagukban. Sokkal inkább különféle tésztákhoz, sajtokhoz, nem ritkán vadhúsokhoz isszák.
Ezekhez (főleg utóbbiakhoz) pedig kimondottan passzol a rájuk jellemző magas sav/tannin tartalom.
Persze az is lehet hogy egész egyszerűen nekem más ízvilágok minősülnek kellemesnek.
Mindezek ellenére nem adom fel, hátha meglelem azt az olasz bort ami tökéletesen egyezik az ízléssemel.
Így sikerült egy újabb próbálkozás alanyaként beszereznem egy Montepulciano D'Abruzzo-t.
A bor mély bíbor színe fiatal koráról árulkodik (2007-es).
Illatra fenomenális. Jelen van itt minden ami szép és jó.
Feketeribizli, szeder, némi szegfűszeg és rengeteg likőr -mind arról árulkodik hogy komplex, testes borral van dolgunk, ami ugyanakkor még élete elején jár.
Erős feltapadása van a pohár falán (vaskos cseppei lassan kúsznak lefelé) -gyaníthatóan magas lesz az alkoholtartalma.
Ízlelésre meglepően zamatos, finom, rendkívül összetett.
Magas sav- és tannin tartalmát jól ellensúlyozza alkoholtartalma. Ugyanakkor közel sem annyira bántóak ezek hogy ne lehetne élvezni a bor ízvilágát.
Testes bor, közepesnél valamivel hosszabb lecsengéssel, nagyon jó harmóniával.
Fejlődő borról lévén szó, palackban még jó néhány évig eltartható (közben várhatóan elsimulnak most még kissé bántó tanninjai).
Rendkívül ízletes kísérője lehet egy jól elkészített bolognainak, de akár egy barbeque partin is bátran fogyasztható mondjuk bárányhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése