2009. szeptember 12., szombat

Jacob's Creek Merlot 2007

Hogy senki ne vádoljon túlzott elfogultsággal Új-Zéland borait illetően, ma jól megkostoltam egy ausztrál merlot is. Nem mintha az ausztrál borok gyengébb minőségűek lennének, szomszédaikénál...

Ha mondanom kellene néhány szőlő típust amiről híresek az ausztrálok, a merlot valószínűleg nem lenne közöttük. Sokkal inkább a shiraz és a rizling. Ennek ellenére nagyon finom merlot -kat kostoltam már eddig is erről a tájról, és a hagyomány most sem szakadt meg.

Maga a borászat Barossa Valley (Dél-Kelet Ausztrália) Jacob's Creek nevű dűlőjén termett szőlőket dolgozza fel.
Mellesleg egyike a legrégebb óta fennálló oz borászatoknak (1847).


Közepesen intenzív bíborba hajló színvilága fejlődő borról árulkodik.
Feltapadása a poháron közepesnél erősebb -valószínűsíti a magasabb alkohol tartalmat.
Illataromákban vakon is felismerhetően hozza a merlot-ra jellemző szilvás, meggyes jegyeket, enyhe fás-hordós jellegek a háttérben.
Ízvilágára ugyanez jellemző, talán egy árnyalattal jobban érződik a hordós jelleg.
Tanninjai kellemesen lágyak, tökéletesen beépülnek a borba.
Ehhez képest alkoholtartama -ahogy az a látottak alapján várható volt- viszonylag magas (13,5%). Közepesen testes bor, közepesen hosszú lecsengéssel.

Ez a bor gyakorlatilag olyan, amilyennek leírják a Merlot. Ugyanakkor talán ez a kiszámíthatósága a legnagyobb hátránya is: semmi rendkívülit, váratlant nem nyújt. Emiatt emlékezni rá gyakorlatilag lehetetlen.
Pizzákhoz, olasz tésztákhoz, sajtokhoz azonban tökéletes kísérő lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése