2009. október 30., péntek

Sky Tower

Tegnap délelőtt meglátogattuk a déli félteke legmagasabb épületét.
Egészen pontosan 328 méter magas, ezzel pedig a világ 13. legmagasabb épülete is egyben -maga mögé utasítva többek között az Eiffel Tornyot (324m) és a Sydney Towert (304m) is.

Az alapkő letétele 1994-ben történt meg.
Mintegy három évnyi munkálkodást követően 1997.március 3-án adták át az épületet a látogatók hadának (több, mint 750 ezer ember tekinti meg évente) -közel hat hónappal a tervezett megnyitást megelőzően.

Hogy mennyire nem volt egyszerű dolga a tervezőknek/kivitelezőknek azt hűen tükrözi mindaz amire fel kellett készülniük a szélsőséges időjárási körülményeket illetően.
A torony 200km/órás szelet is minden megrázkódtatás nélkül vészel át, nem is beszélve az évi tervezett 1000(!) kisebb-nagyobb földrengésről -ne felejtsük el hogy Új-Zéland pontosan egy törésvonal mentén helyezkedik el, így igen gyakoriak a földrengések errefelé (többségük természetesen csak műszerekkel mutatható ki).
A legnagyobb földrengés amit a toronynak ki kell bírnia -a tervezők szerint- a Richter skála szerinti 7-es erősségű...

Néhány érdekesebb adat:
- a torony építéséhez mintegy 2000 tonna acélt használtak fel
- több mint 15000 köbméternyi magas szilárdságú beton adja az épület vázát
- az alap egy 12 méter átmérőjű vasbeton szerkezet
- a fölső szintre liftek tömkelegével lehet feljutni, aki azonban a gyalogos túrát választja annak 1029 lépcsőt kell megmásznia

Maga az épület egy szórakoztató komplexum is egyben, melyben egy 700 néző befogadására képes színházterem ugyanúgy megtalálható mint egy hatalmas konferencia terem, 12 bár és étterem, egy gigászi kaszinó (1600 játékgéppel és több mint 100 kártya- illetve rulett asztallal), valamint két rendkívül elegáns szálloda.

A teljes egészében kivilágítható épület több különböző színben tud pompázni (kék, zöld, fehér, arany, piros, rózsaszín, narancs, és bíbor) annak megfelelően hogy éppen mit kell illusztrálnia vagy hírdetnie.
A kínai újév alkalmából például vörös és arany színű, a mellrák hónapjában (ez volt most) pedig rózsaszín, St. Patrik napján zöld, és a többi...

A hivatalos weboldal itt található.
Az általunk készített képek pedig itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése