2009. október 27., kedd

Marlborough Museum

Blenheimben található a marboroughi régió történetét (elsősorban természetesen a helyi borokat és a borkészítést előtérbe helyezve) bemutató állandó kiállítás, melyet ma volt szerencsém megtekinteni.


A kiállítás február vége óta várja a kíváncsi látogatókat.

Sikerült egy olyan átfogó tárlatot kialakítani mintegy 300 ezer dollárból (ezt az összeget a régió borászatai dobták össze -cserébe egy külön teremben bemutathatják különlegesebb temékeiket) amelyről még a legnagyobb rivális Ausztrália is elismerően nyilatkozott.


A tárlatot megtekintők szembesülhetnek egy sor érdekes dologgal is. Számomra meglepő volt például, hogy a hozamkorlátozás ‘intézményével’ a kiwik csak az ezredfordulón szembesültek. Míg a ’70-as években egy-egy tőkéről tucatnyi szárat eredeztettek, addig mára általánosan elfogadottá a kettő (azaz 2!) vált. Ezt mutatja a kép is alant:




Az is érdekes volt számomra, hogy több mint húsz féle szőlőfajta meghonosításával probálkoztak/próbálkoznak több-kevesebb sikerrel. Mondjuk nem tudom kinek az ötlete volt mediterrán szőlőtípusokkal próbálkozni, mindenesetre legalábbis érdekes kezdeményezés ezen a klímán egy portói vagy madeira, montepulcciano vagy valpolicela...


Természetesen a középpontban a méltán világhírű marlboroughi Sauvignon Blanc volt, aminek az itt fellelhető három különböző alfaját is bemutatták. Mindháromnak a speciális talajtípusát meg is lehetett szimatolni.


Nem csak a szőlészetek és borászatok bemutatásával foglalkozik a kiállítás, de bemutatja a fellelhető élővilágot is (különös tekintettel a madarakra, ugyebár).


Az összes kép itt tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése