2010. január 27., szerda

Maritime Museum

Tegnap délelőtt meglátogattuk a Maritime múzeumot, ami gyakorlatilag minden tengerrel és hajókázással kapcsolatos dolognak emléket állít.
Márpedig a zátonyon minden kötődik valamilyen szinten a tengerhez.
Kell-e mondanom, hogy az egész múzeum nemcsak hogy a kikötőben kapott helyett, de konkrétan a vízen. Ráadásul a kialakításából adódóan (körben üvegablakok) mindenhol a tengeren ringatózó hajókat lehetett nézegetni.

Tulajdonképpen három részre lehetne osztani a múzeum tematikáját.
Az első részben a földrajzi-természeti adottságok, a légáramlatok, a törésvonalak, és a tengerek élővilágának felvázolása volt terítéken.

Tovább haladva a második részben a történelmi áttekintés volt a középpontban, amiben helyet kapott a maori kultúra (főleg a vízi járművekhez kötődő vonatkozásában), Cook kapitány ténykedése 1768-71 között (ekkor hajózta körbe Új-Zélandot, elkészítve egy gyakorlatilag tökéletes térképet, amit egészen XX. század közepéig használtak), valamint a különböző migrációs időszakok részletes bemutatása (nem csak képi és írásos anyagokkal, de korhű viaszbábúk szerepeltetésével is).



A harmadik részben pedig a különböző vízi járművek voltak kiállítva.
Volt itt szörf, halászhajó, gőzhajó, rengeteg vitorlás, katamarán, de még verseny yacht is.
Számunkra a legnagyobb mókákat az itt található különböző szimulátorok jelentették.
Az egyiknél ki lehetett próbálni például a vitorlás hajók irányítását.
A másiknál azt szimulálták hogy különböző szélsebességnél és iránynál hogy lehet egy vitorlást irányba állítani.
A harmadiknál pedig építeni kellett hajótest hossz- és szélesség, tőkesúly- és vitorla méret alapján hajókat. Itt ha túl nagy lett a vitorla a tőkesúlyhoz képest, a hajó felborult. Ha pedig túl széles a hajótest vagy kicsi a vitorla egész egyszerűen nem haladt megfelelő sebességgel.

Egy külön részt szenteltek a szervezők a zátony hajókázós sportjainak.
Természetesen itt központi szerepet kapott Sir Peter Blake, aki megszámlálhatatlan díjat hódított el élete folyamán, szerezve nem kis hírnevet szülőhazájának.
Életéről és 2001-es haláláról itt lehet olvasni.



Megtudhattuk például hogy emberünk mindig piros zoknit viselt -babonából.
Adózva Sir Peter Blake emlékének minden év februárjában megrendezik a Red Socks Regatta-t (Vörös Zokni Futam), ami Auckland egyik legnagyobb hajós versenye.

Az összes általunk készített képet pedig emitt lehet megtekinteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése