2010. augusztus 14., szombat

Új-Zéland - ahogy én látom

Már az elején előrebocsátom: ez a poszt - ahogy azt a neve is mutatja - teljesen szubjektív étrékelés lesz.
Mindent arra alapozok ahogy a dolgok az elmúlt évben történtek velünk/körülöttünk.
A blog rendszeres olvasói tapasztalhatták hogy nem igazán vagyunk azok az otthon ülős, 'bepunnyadós', tévé elé tapadós versenyzők - így viszont rengeteg dolgot láthattunk az országból, az emberekből, a mindennapokból.

Több olyan dolog is van ami az embernek elsőre szemet szúr - van amit pozitívan értékel és akad ami zavarhatja.
Elképesztő érzés volt például amikor leszálltunk a repülőgéppel és mindenki mosolygott (még a rendőrök és a vámosok is) - ehhez egyébként könyyű hozzászokni...
Aztán az első időszakban az ember ha akarja, ha nem túristának érzi magát és folyamatos a rácsodálkozása minden számára eddig ismeretlen dologra. Azokból pedig van itt bőven.

Két dolog elsőre szembeötlő: Új-Zéland olyan távolságra van mindentől, hogy emiatt (is) viszonylag kevés külső behatás éri.
Ennek a pozitív vetülete a már említett állandó kedvesség, mosolygás - az emberek sokkal közvetlenebbek a másikkal (és minél jobban távolodsz Aucklandtől ez annál inkább igaz).
A hátrányai egy csomó (európai szemmel furcsa) apróságban jelentkeznek.
Ilyenek például hogy az emberek gyakran közlekednek mezitláb (akár télen is, szakadó esőben, a belvárosban, bármilyen helyzetekben), vagy hogy éttermekben csak elvétve használnak asztalterítőket, vagy hogy a legismertebb sportokkal csak most ismerkednek (foci, kosárlabda, röpi, stb.), de mondhatnám az egészen mókásan régivágású reklámokat is, vagy azt hogy képtelenek a körforgalom (egyébként roppant egyszerű) szabályát megtanulni, és még hosszasan sorolhatnám.

De azt gondolom hogy ezek az élet összességét tekintve lényegtelen dolgok.
A kiwik ugyanis lehet hogy nincsenek képben sok mindennel (vagy inkább sajátos módon csinálnak dolgokat), ellenben végtelenül jóindulatúak, elfogadják (és befogadják) a másik embert.

És még valami: boldogok!
Egészen biztos vagyok benne, hogy a fejlett társadalmak közül itt töltik aktív pihenéssel a legtöbb időt a jóemberek (kirándulnak, hajókáznak, horgásznak, búvárkodnak, vagy egyszerűen csak borozgatnak egy parkban).

A másik ami azonnal szembeötlik az embernek (főleg ha már járt az Egyesült Királyságban), hogy olyan mintha Angliában vagy Skóciában lenne. És nem véletlenül.
Az Új-Zélandon élőknek (4.3 millió lakos) csak mintegy egy harmada (!) született itt!
Ráadásul többségüknek kettős állampolgársága is van (nem nehéz kitalálni hogy melyik másik ország útlevelét birtokolják még a zátonyén kívül).
A nem új-zélandi születésű mókusoknak pedig mintegy 40%-a érkezik a britt szigetekről (ez még 2007-es adat, azóta valószínűleg az ázsiai szekció már jóval nagyobb arányt ölel fel).
Ezek után nem meglepő hogy a királynő születésnapja nemzeti ünnep...

Még maguk a kiwik is úgy vélik hogy Új-Zéland olyan mintha a '80-as évek Angliája lenne, csak sokkal szebb. :-)

Aztán ahogy múlik az idő az ember már sokkal árnyaltabban lát mindent.
Észrevesz egy raklap olyan dolgot ami az elején elkerülte a figyelmét.
Ugyanakkor számomra a legérdekesebb hogy amint teljesen megszokottá váltak a mindennapjaink, ezzel együtt higgadtunk le (vagy még inkább lassultunk le).
Már nem kellett sehova rohanni, nem idegeskedtünk ha valami új dolgot kellett megoldani.

Egy szó mint száz: mind a hárman szeretünk itt élni.
Egy csomó mindenről le kellett mondanunk, vannak dolgok amik hiányoznak, de helyette kaptunk egy ezer más dolgot.
És még valamit ami megfizethetetlen: egy nyugodt, kiegyensúlyozott életet.

4 megjegyzés:

  1. Nálunk a legnehezebb a lelassulás volt. Szó szerint erőt kellett venni magunkon, hogy ne járjon az agyunk, ne akarjunk állandóan rohanni valahová, ésatöbbi... :)
    De így lelassulva, annyi mindent észre lehet venni a körülöttünk lévő világból, hogy már ezért megéri a dolog :)))))

    VálaszTörlés
  2. Hát, ha Nálatok ez volt a legnehezebb, akkor Ti nagyon szerencsés emberek vagytok! :)

    VálaszTörlés
  3. Hm... a legjobban (rendszeresen olvasó ismeretlenként) ezeket az elemző jellegű bejegyzéseket kedvelem. Az Internet, TV, stb. világában vajon hogyan maradhatnak fenn az ilyen különbségek???
    Más: az arculatváltás óta nehézkesebbé vált az oldal le-fel görgetése, nem tapasztaltátok???
    Üdv, P.

    VálaszTörlés
  4. Csak tippelni tudok a különbségek kialakulását illetően: a kiwik élete egész egyszerűen úgy van kialakítva hogy ne kelljen rohanniuk sehova, tudják élvezni az életet. Nyilván ez is fog némileg változni - sajnos - a mostanában tapsztalható bevándorlási hullámnak köszönhetően.
    Ami az új blog arculatot illeti: még nem érkezett semmilyen hasonló megjegyzés és mi sem tapasztaltuk hogy lassult volna az oldal.

    VálaszTörlés