2010. augusztus 8., vasárnap

Kakaóbab

Ázsia, Ausztrália, és a környező trópusi szigetek viszonylagos közelsége elképesztő gasztronómiai alapanyagokhoz juthat hozzá az ember Új-Zélandon.
Mielőtt - a közeljövőben - beszámolnék egy Paw Paw nevű gyümölccsel történt megismerkedésünkről, most a kakaóbabbal kötött barátságunkról essen szó.

Fiji ugyebár - itteni léptékkel mérve - bitang közel van hozzánk.
Eddig csak annyit tudtunk az országról hogy elképesztően gyönyörű, fehér homokos tengerpartja van, és mindenki oda megy nyaralni mert nem csak szép, de még olcsó is. Mármint eljutni oda.
Nos, a kakaóbab amit ma vételeztünk is innen származik.


Jómagam mindössze annyit tudtam erről a gyümölcsről, hogy a csokoládé alapanyaga.
Jobb esetben.
Megkóstolva a kakaóbabot azonban fény derült arra hogy a legtöbb csoki még csak nyomokban sem tartalmazza.
Kesernyés, erőteljes íze van.


Maga a gyümölcs egyébként egy hatalmas dió beljesében találtatik 30-50-ed magával.
Ezeket a magokat aztán kiszárítják (így lesz a színük vöröses barna az eredeti fehér helyett), majd megpirítják.
A megpörkölt magok nagyon hasonlítanak egyébként a kávé szemcsékre, csak mondjuk 3-4-szerese a méretük.


Ami a mi felhasználásunkat illeti: kakaó masszát készítünk belőle amivel aztán díszíteni fogunk különféle sütiket/ételeket.


Ha addig el nem fogy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése