2010. június 20., vasárnap

Miracle - All Whites

Aki nyomon követi a foci VB történéseit, az most csak pislog.

Nem a francia válogatott kontra szövetségi kapitány vitákra gondolok és hogy azt követően hazazavarták az egyik leggólerősebb csatárukat.
Még csak nem is angolok szerencsétlenkedéseire.
Sokkal inkább arra hogy van egy 4.3 milliós lakosságú ország (és ilyen tekintetben a résztvevők között a második legkisebb ország - Szlovénia után) amiről a legtöbb mókus azt sem tudta hogy hol fekszik. Nemhogy foci tudását illetően nem hallottak róla, hanem egyáltalán.

Amikor Új-Zéland kiverekedte magát a VB-re (pótselejtezőn bizonyult jobbnak a nem túl acélos Bahrein válogatottjánál) mindenki legyintett: töltelék csapat, csak hogy meglegyen a létszám.

Bekerültek egy olyan csoportba ahonnan semmi esélyük nem volt a továbbjutásra (Olaszország, Paraguay, Szlovákia, és Ők maguk).
Végignézve a listát: Olaszország a regnáló világbajnok, Paraguay ugyebár Dél-Amerikából jutott ki - ami azért nem kis teljesítmény (többek között megelőzve a világ egyik legjobbjának tartott Argentínát), Szlovákia pedig Európa egyik közepes erőséggű csapatának tarthatja magát (tehát egyáltalán nem lebecsülendőek).
Reálisan nézve ebből a sorból erősen kilóg Új-Zéland...

A tények azonban makacs dolgok.
Márpedig az elmúlt napok számszerű eredményei a következők:
Szlovákia - Új-Zéland 1 - 1
Olaszország - Új-Zéland 1 - 1

Egyáltalán nem akarom túlértékelni a helyzetet, arra azonban a VB-t megelőzően egy árva petákot sem tett volna fel senki hogy a zátonynak reális esélyei lesznek az utolsó kör előtt a továbbjutásra.
Pedig most nagyon is reális esélyei vannak (mindössze le kell győznie a bitang erős Paraguay gárdáját - de miután a világbajnok ellen is raboltak egy pontot, ez már gyerekjáték...)

A legmókásabb az egész történetben amit az ovi vezetője mondott nekem ma reggel.
Ő egyébként angol, mindössze nyolc éve jöttek ide a családjával, de ma már új-zélandinak vallja magát.
A férje felhívta telefonon a rokonokat a meccs után és büszkén újságolta:
"Már nem csak rögbiben vagyunk jobban a britteknél, de fociban is..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése