2010. június 4., péntek

Hogyan élhetünk 100 évig?

Van itt egy nagyon korrekt, tartalmas hetilap.
Az e heti száma elsősorban arról szól hogy az emberek várható élettartama Új-Zélandon milyen magas. Ráadásul folyamatosan nő.

Tudósok egy csoportja szerint a napjainkban születő új-zélandi lurkók jelentős része megéri a 100 éves kort.
Várható élettartam tekintetében Új-Zéland amúgy is a világ élvonalába tartozik.
A legfrissebb adatok szerint a férfiak itt átlagosan 79 évet, a nők 83 évet élnek meg.
Ma egyébként 556 olyan ember található itt aki elmúlt 100 éves, és közel 200 aki már a 110. életévét is betöltötte. Ez azért nem kicsi szám egy alig több mint 4 milliós lakosú országban...

Hogy miért élnek a zátonyon ennyi ideig az emberek és hogy miért tolódik ki folyamatosan a várható élettartam a világon mindenütt annak megválaszolására vállalkoznak az újságban tudósok, kutatók, orvosok.

Mindegyikük egyet ért abban, hogy 3 alapvető dolog határozza meg a várható élettartam alakulását.

1. Étkezési szokások és ételek
Legalább 30-40%-ban felelős az áltaunk elfogyasztott étel a fent említettekért. Nem csak a minőségük, de a tápanyagok változatossága is fontos szempont.
Lehetőleg kerüljük a koleszterinben gazdag ételeket, amennyire csak lehet a fehér cukrot, és a sót. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt.
Naponta inkább többször együnk kevesebbet, mint 2x-3x sokat.

2. Életvitel
Ha az előző kategória 30-40%-ot kapott, itt minimum 50%-nak kell szerepelnie.
A magyarázat sima ügy: a stressz kerülendő, csakúgy mint a rohanós életvitel - na itt mind a kettő ismeretlen fogalom - , megfelelő mennyiségű testedzés ajánlott (napi 30 perc sport vagy séta is elegendő lehet) - érdekes hogy az orvosok szerint az élsport és a túlzásba vitt sportolás sokkal inkább káros - ,megfelelő emócionális háttér (bizonyítottan hosszabb életűek a boldog párkapcsolatban élők, mint az egyedülállók), valamint hogy a társadalom megbecsült tagjai lehetünk (talán furcsán hangzik, de a tudósok azt állítják: egy-egy dícséret a barátainktól, egy-egy versenyen szerzett jó helyezés olyan pozitív hatással lehet az ember életére ami akár meg is hosszabbíthatja várható élettartamunkat).

3. Gének
Ez nem ígényel különösebb magyarázatot.
Talán csak egy példa a gének fontosságára: Churchill - aki ugyebár nem a legegészségesebb életviteléről vált híressé (állítólag minden nap elszívott 15-20 szál szivart és megivott egy jófajta üveg!!! whiskyt) - mégis 91 éves korában végelgyengülésben hevert el...

És van egy plusz egy kitétel is.
Nevezetesen ki mennyi ideig akar élni/mennyire élvezi az életét.
Aki már 60 évesen is azon kesereg miért kell neki még mindig itt a Földön szenvednie az ugye nyilván nem fog annyi ideig élni mint az aki 100 évesen részletre vesz mondjuk egy autót...

Egy 120 éves nénivel készített egy riportot egy fiatal srác itt Új-Zélandon.
Kérdezgette a nénit minden féléről, jól elszórakoztak.
A riport végén azt mondja a srác: "Remélem jövőre a néni 121. születésnapján is ilyen jókat fogunk csevegni mint most!"
Erre a néni végig mérte a srácot:
"Ahogy így elnézem magát fiatalember, semmi akadályát nem látom ennek. Teljesen egészségesnek tűnik!"

Ha valóban ezen a három (plusz egy) kategórián múlik minden - és itt saját tapasztalatokra fogok hagyatkozni - , egészen biztos vagyok benne hogy a kulcs a következő kifejezésben keresendő:
no worries (csak nyugi, semmi gáz)
Ezzel a szösszenettel ugyanis naponta úgy 157x találkozik az ember Új-Zélandon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése